CM.com en Vodafone beginnen met aanbieden opvolger SMS in Nederland

Advertisement

CM.com, onlangs in het nieuws als nieuwe hoofdsponsor van Circuit Zandvoort, laat weten samen met Vodafone Rich Communication Services (RCS) te gaan aanbieden in Nederland. Dit na een eerdere succesvolle uitrol in Duitsland.

RCS is de langverwachte opvolger van SMS, die meer functionaliteit en security moet bieden dan de aloude standaard voor tekstberichten. Een opvolger heeft lang op zich laten wachten, omdat met de opkomst van mobiel internet tal van partijen middels IP-gebaseerde apps zich als alternatief aandienden – van BlackBerry’s Ping tot huidige favorieten als WhatsApp, Facebook Messenger en WeChat. De vraag is dan ook wat een nieuwe standaard vanuit netwerkproviders kan toevoegen aan het aanbod.

Verified Profile

Die vraag beantwoorden CM.com en Vodafone deels door de dienst uitdrukkelijk op bedrijven te richten. Met RCS kunnen bedrijven zich verzekeren van een zogeheten Verified Profile, waardoor de ontvanger zich – aldus het persbericht – geen zorgen hoeft te maken dat onbevoegden misbruik maken van de service. Getuige de enorme toename van bijvoorbeeld social engineering en phishing fraude via onder andere Whatsapp sinds de aanvang van de coronacrisis in maart van dit jaar, kunnen we ons voorstellen dat dit een stukje functionaliteit is waar organisaties interesse in zullen hebben. 

Advertisement

Plaatjes, knoppen en betalingen

Verder biedt RCS vergelijkbare verrijking van tekstberichten als de bekende instant messaging clients – zo kunnen plaatjes en knoppen worden toegevoegd. Met dat laatste kunnen keuzemenu’s en interactie mogelijkheden aan gebruikers worden aangeboden en bijvoorbeeld een betaling worden uitgevoerd.

1,2 miljard smartphones – maar geen Apple

Vooralsnog wordt RCS ondersteund door 1,2 miljard smartphones in de markt – waarmee een flink groter deel er dus nog niet mee overweg kan. Volgens Juniper Research zal dat aantal in 2025 zijn toegenomen tot 3,9 miljard. Een belangrijk obstakel voor ad optie op dit moment is dat RCS weliswaar wordt ondersteund in Android toestellen met een recente (sinds 2019) versie van de Google Messages app, maar nog niet werkt op iPhones. In de zakelijke markt is de verhouding iPhone/Android ongeveer 50-50, dus succes van RCS-adoptie staat of valt met ondersteuning in iOS.

Advertisement

Dat is een discussie die al de nodige tijd loopt – een snelle zoektocht leert dat Apple in januari 2019 al ‘in gesprek’ was over het toevoegen van RCS-ondersteuning, maar sindsdien lijkt er weinig veranderd. Ook de recente iOS 14 update bevat het niet. In elk geval een deel van de reden is simpel: Apple wil bij voorkeur geen toepassingen of standaarden gebruiken die het niet zelf heeft ontwikkeld en waar het dus geen volledige controle over heeft. Pas sinds zeer kort is het mogelijk voor iOS-toestellen om een andere standaard browser in te stellen – een alternatief voor iMessage heeft Apple tot dusver stevig buiten de deur gehouden. Zeker omdat de RCS-kar sinds 2018 door Google wordt getrokken, is afwezig animo voor dit specifieke alternatief begrijpelijk. 

Nog geen end-to-end encryption

Een ander aangevoerd argument is overigens ook inhoudelijk steekhoudend: iMessage biedt voor Apple-gebruikers onderling end-to-end encryption – niemand kan berichten ‘meelezen’. Whatsapp biedt vergelijkbare functionaliteit (en bijvoorbeeld Signal ook), maar veel andere populaire messaging clients doen dat niet, bijvoorbeeld Facebook Messenger. 

Echter, RCS heeft wél ondersteuning voor end-to-end encryption – in theorie. Er gaan al sinds mei van dit jaar geruchten dat Google E2EE zal toevoegen aan RCS, maar zover is het nu nog niet. Wanneer deze functie wordt toegevoegd, wordt het een levensvatbaarder alternatief voor iMessage (of, realistischer, wordt het waarschijnlijker dat Google een cross-compatibility overeenkomst met Apple sluit, vergelijkbaar als het eerder met Samsung heeft gedaan voor de messaging client van dat bedrijf). Ook voor bedrijven zal RCS interessanter zijn wanneer de volledige keten van gebruiker tot gebruiker is versleuteld.

Advertisement