Samsung introduceert Smart Monitoren voor de thuiswerkplek

Advertisement

Na de eerste ‘intelligente lockdown’ in maart was het een veel gezien beeld op straat: werknemers spoedden zich met een scherm van de zaak onder de arm naar huis. Voor hoe lang, dat wist niemand nog. Al snel bleek dat thuiswerken geen kwestie van weken zou zijn, en middenin de tweede golf is voor de meeste organisaties duidelijk dat de thuisomgeving een permanent onderdeel zal zijn van de nieuwe werkplek. Voor de ene werknemer misschien meer dan de andere, maar werkgevers zullen er niet aan ontkomen rekening te houden met de inrichting ervan.

Dat betekent wel dat ze rekening zullen moeten houden met andere eisen. Niet iedereen heeft evenveel ruimte om een werkplek in te richten, terwijl bijvoorbeeld een extern beeldscherm wel een noodzakelijke voorwaarde is om vergelijkbaar productief te zijn als op kantoor – waar meerdere beeldschermen inmiddels bij veel organisaties zijn ingeburgerd.

Advertisement

Samsung haakt in op een ontwikkeling die we al zagen aan het begin van de pandemie, waarbij werknemers een all-round of zelfs gaming monitor aanschaften om zowel voor werk als priv├ędoeleinden te gebruiken. Met beperkte ruimte is een scherm louter voor zakelijke toepassingen weinig aantrekkelijk. De nu door het Koreaanse bedrijf ge├»ntroduceerde Smart Monitor moet van beide markten thuis zijn.

Het gaat om twee M5 modellen met een diagonaal van 27 en 32-inch en full hd-resolutie (1920×1080), en een M7-model met 32-inch diagonaal en ultra hd-resolutie (3840×2160). 

Geschikt voor de werkplek…

Om met werkgerelateerde functionaliteit te beginnen, deze modellen zijn voorzien van USB-C voor docking middels een enkele kabel (incl. power delivery tot 65W) en bieden USB type-A poorten (helaas 2.0) voor aansluiten van muis en toetsenbord. Het M7-model heeft een derde USB-poort voor bijvoorbeeld een webcam.

De schermen zijn voorzien van twee HDMI 2.0-ingangen naast de USB-C video/data interface. Daarnaast is er Wifi 5 (802.11ac) en Bluetooth 4.2 voor connectiviteit.

Samsung vermeldt niet welk type paneel is gebruikt, maar gezien de specificaties is dat waarschijnlijk een IPS-klasse exemplaar met een helderheid van 250 nits en kijkhoeken van 178 graden. Een low blue light modus is aanwezig.

Advertisement

Op een ingebouwde SoC draait Samsungs Tizen 5.5 OS, waarmee de Samsung Smart Hub kan worden weergegeven. Via deze interface kan de gebruiker zonder noodzaak tot een pc gebruik maken van Office 365 voor het bekijken, bewerken en opslaan van documenten. Ook is het mogelijk verbinding te maken met een geschikte Samsung Smartphone met Samsung DeX, waarmee de smartphone kan dienen als thin client en bijvoorbeeld via Citrix een VDI werkplek kan leveren. Daarnaast behoort het tot de mogelijkheden om via Remote Access een pc elders in huis te gebruiken.

…en voor na werktijd

De schermen zijn in staat HDR10-signalen correct weer te geven (zij het met beperkte impact, gezien de opgegeven helderheid en voor de genoemde prijs onwaarschijnlijke local dimming), en hebben stereo speakers met een relatief hoog vermogen van 5W.

Via de Samsung Hub Smart kan de gebruiker naast Office ook toegang krijgen tot diverse streamingdiensten als YouTube, Netflix of HBO. Bixby, Samsungs stemassistent, is aanwezig voor stembediening, evenals een klassieke afstandsbediening.

De Smart Monitoren zijn compatible met Apple Airplay en App Casting, en ondersteunen Screen Mirroring. Met geschikte smartphones is een ‘Tap View’ functie beschikbaar, waarmee het scherm van de smartphone getoond wordt door deze tegen de monitor te tikken.

Beschikbaarheid en prijzen

De M5 uitvoeringen zullen respectievelijk 249 (27-inch) en 289 (32-inch) euro kosten, de M7 zal een adviesprijs krijgen van 399 euro. Laatstgenoemde zal in januari 2021 te koop komen, de twee full hd-modellen moeten eind december verkrijgbaar zijn.

Advertisement