Gigabyte Brix mini-PC’s met Ryzen bieden 4x 4K

Advertisement

Gigabyte is een van de vendoren die sinds lange tijd mini-PC’s levert volgens Intels NUC concept, onder de naam Brix. NUC is vooral voor Intel zelf een succes geweest, de afgelopen jaren bleek het voor partners lastig om concurrerende modellen in de markt te zetten – deels door de scherpe prijsstelling van de CPU-leverancier, deels door beperkte beschikbaarheid van de vereiste processors. Intel kampte met tekorten, en de grotere en belangrijkere laptopmarkt kreeg logischerwijs voorrang.

Inmiddels zijn er alweer enige tijd NUCs met 10e generatie Core processors, maar nu AMD een (zeer) concurrerend alternatief heeft in de vorm van Ryzen 4000 mobiele processors, is het niet vreemd dat vendoren niet meer op één paard wedden. Zo ook Gigabyte, dat vandaag een tweetal nieuwe Brix-modellen op basis van AMD-techniek aankondigde.

Advertisement

Brix en Brix-S

De twee verschillen van elkaar op één cruciaal punt: de Brix is de kleinste uitvoering (met een inhoud van 0,47 liter en een hoogte van 34,7 mm), de Brix-S is iets groter met een inhoud van 0,67 liter en een hoogte van 46,8 mm. Laatstgenoemde biedt hierdoor ruimte aan een extra 2,5″ storage device en een RS232 COM-poort. Beide hebben een footprint van 119,5×119,5 mm.

De AMD-gebaseerde uitvoeringen (met Ryzen 3-4300, 5-4500 of 7-4700 of -4800 processor – vooralsnog geen Ryzen Pro) onderscheiden zich met hun mogelijkheid vier beeldschermen met 4K-resolutie aan te sturen, via 2x USB-C, mini-DisplayPort en HDMI 2.0. Daarmee zijn ze potentieel zeer geschikt voor bijvoorbeeld inzet in surveillance-omgevingen, waar vier 4K-schermen uitstekend beeld van 16 (of meer) IP-camera’s kunnen weergeven. Ook voor trading rooms of grotere meeting rooms is de combinatie van een compact systeem met veel video-outputs interessant. Gigabyte zelf noemt ook het gemak van vervanging – bijvoorbeeld na een cybersecurity aanval – als voordeel. De kleine PC’tjes vergen inderdaad minder opslagruimte en zijn eenvoudiger te installeren dan klassieke towers, al is de vraag hoeveel kantoren die nog gebruiken.

Advertisement

Leveringsomvang

Qua connectiviteit zijn de Brix-modellen volwaardige PC’s, met naast de genoemde twee keer USB-C 10 Gbps, HDMI en Displayport, vijf USB 5 Gbps aansluitingen, 2,5 Gb ethernet, 2×2 Wifi 6 op basis van een Intel-adapter, Bluetooth 5.1 en een headsetaansluiting. Gigabyte zal voor de Brix-S een optionele aftermarket module leveren waarmee een tweede netwerkaansluiting en een tweede com-poort kan worden toegevoegd. Een 75 mm VESA mounting bracket voor montage achter een beeldscherm wordt standaard meegeleverd. Zoals gebruikelijk bij barebone mini-PC’s dient werkgeheugen en opslag wel nog te worden toegevoegd, waarbij ruimte is voor tot 64 GB DDR4-3200 en tot in elk geval 2TB m.2 SSD. Ook een besturingssysteem is niet standaard inbegrepen.

Beide Brix-series moeten in december beschikbaar komen, tegen ‘concurrerende prijzen’, aldus Gigabyte. De uitbreidingskit moet in januari volgend jaar leverbaar zijn en rond de 50 dollar gaan kosten.

Advertisement