Microsoft Surface Laptop Go review: aantrekkelijke keuze voor de mobiele professional?

Microsoft heeft sinds de eerste Pro uit 2012 stapsgewijs niet alleen nieuwe versies, maar ook nieuwe form factors toegevoegd aan de Surface-collectie, met klassieke ‘clamshell’-modellen in 2017. Ondanks de verschillende vormen hadden ze één ding gemeen: een positionering in de hogere prijsklassen. Met de Surface Go kwam daar in 2018 verandering in, en nu breidt het bedrijf het instapassortiment uit met de Surface Laptop Go.

Microsoft Surface Laptop Go David van Dantzig

Tot zover de geschiedenis – wat kan de koper van de 1,1 kilo lichte Surface Laptop Go verwachten? In de eerste plaats een onmiskenbaar Microsoft Surface-product. Dat betekent een uitstekende constructiekwaliteit, een bovengemiddeld goed beeldscherm met 3:2-verhouding en een prettig toetsenbord en touchpad. Het betekent ook, ondanks dat dit de instap-Surface is, een behoorlijk stevig prijskaartje.

Prettig onder de vingers

Microsoft Surface Laptop Go David van Dantzig

Na die zure constatering valt er gelukkig ook genoeg zoets te melden over de Surface Laptop Go. Ondanks het gebruik van kunststof aan de onderzijde (in plaats van de magnesiumlegering van de duurdere Surface Laptops) voelt het apparaat bijzonder stevig aan. De behuizing tordeert niet noemenswaardig en het toetsenbord veert niet mee, wat in combinatie met merkbare travel een goede type-ervaring oplevert.

Microsoft Surface Laptop Go David van Dantzig

De meeste toetsen hebben een standaardformaat, alleen aan de zijkanten zijn de toetsen wat verkleind, waardoor de accent-grave/tilde-toets wat smal is uitgevallen. Een storender omissie is de weggevallen ctrl-toets aan de rechterkant. Die hadden we liever gezien dan de Windows contextmenu-toets. Gebruikt iemand die ooit? Dat is dus even wennen, maar afgezien daarvan voelt de Surface Laptop Go erg prettig onder de vingers, waarbij het spekgladde, snel reagerende touchpad absoluut helpt.

Bijzonder beeldscherm blijft beetje achter

Microsoft zet al de nodige tijd in op 3:2-verhouding beeldschermen in de Surface devices, een merkbare verbetering ten opzichte van de 16:9-standaard van de meeste laptops. Meer ruimte in de hoogte is in veel toepassingen nuttiger dan meer ruimte in de breedte. Bij Excel, Word, maar ook in toepassingen als Photoshop of gewoon de Windows Verkenner zijn de voordelen snel duidelijk: meer overzicht, minder scrollen.

Ook de Surface Laptop Go heeft zo’n 3:2-scherm, met zeer dunne randen en een relatief kleine diagonaal van 12,45 inch. Net als bij alle Surface devices is het een touchscreen, dat er in gebruik erg fraai uitziet: het glazen paneel verhoogt het ervaren contrast, en de verzadigde kleuren verraden dat de sRGB-kleurruimte grotendeels wordt getoond. Toch blijft het een beetje achter bij de andere Surface-apparaten. De helderheid is met zo’n 300 nits behoorlijk goed, maar minder dan van de rest van de Surface-familie, inclusief de eerder geïntroduceerde Surface Go 2. Dat betekent dat het scherm bij gebruik in fel licht – bijvoorbeeld op een zonnige dag buiten – minder goed afleesbaar is. Ook de kleur- en grijsafwijking zijn wat hoger dan bij de andere instapper van Microsoft.

Bovenal is de werkruimte gewoon beperkt: de 1536×1024 beeldpunten zijn er aanmerkelijk minder dan de 1920×1080 van een traditioneel full hd-scherm. Ter vergelijking: de Surface Go 2 biedt 1920×1280 pixels, de ‘grote’ Laptop 3 heeft er 2496×1664. Het relatief hoge aantal verticale pixels zorgt ervoor dat er wel gewerkt kan worden op de Laptop Go, maar zeker als je twee vensters naast elkaar wilt zetten, wordt het al snel krap, klein, of minder scherp. Er valt mee te werken en onder de streep is het scherm zelfs met de genoemde minpunten beter dan in de doorsnee 500-euro laptop, maar we verwachten toch meer van Microsoft op dit vlak.

In gebruik: fraaie stem, korte adem

Wat valt verder op bij gebruik in de praktijk? Om met het positieve te beginnen, de speakers van de Laptop Go zijn, zeker voor deze prijsklasse, uitmuntend. Of het nu een YouTube video is of het geluid van een videomeeting, de weergave is kraakhelder en bijzonder aangenaam. Er zijn weinig laptopspeakers die we zouden aanraden voor het beluisteren van muziek, maar de exemplaren onder het toetsenbord van de Laptop Go doen ons stellen dat de aparte bluetooth-speaker wellicht niet in de tas hoeft. Ook vermeldenswaard: dankzij de twee microfoons is er prima te conferencen zonder gebruik te maken van een headset, zolang de omgeving uiteraard niet té rumoerig is.

Voor dat doeleinde is ook de webcam in de bovenrand heel behoorlijk, met een goede kleurbalans en goede compensatie voor tegenlicht (de HDR-functie lijkt daar overigens weinig aan toe te voegen). Wel is het beeld wat ruizig (het is een 720p camera met maximaal 30 fps). Bij wisselend tegenlicht reageert de belichtingsaanpassing te langzaam, waardoor je afwisselend goed belicht en te donker in beeld bent.

Wat enigszins teleurstelt is de werktijd op een acculading. Microsoft beloofde ons 13 uur, maar daar komen we bij lange na niet aan. Een werkdag redden we – net, als we niet al te veel video’s kijken in de lunchpauze. Wel positief: de stand-by is uitstekend, want de accu ontlaadt amper wanneer de laptop dichtgeklapt is – en start alsnog razendsnel op wanneer je het scherm opent. Echter, met zware belasting in PCMark haalt de Laptop Go amper de vier uur. Nu verwachten we niet dat veel mensen hem als mobiel werkstation zullen inzetten, maar dit is wel heel karig. Misschien kan een firmware update hier verbetering brengen, al gaat een langere accuduur doorgaans ten koste van de prestaties.

Microsoft Surface Laptop Go David van Dantzig
Microsoft Surface Laptop Go David van Dantzig

Oudere motor

Over die prestaties gesproken: die zijn heel behoorlijk voor de taken die je met een laptop van dit formaat, gewicht en prijsklasse zal uitvoeren. Daarvoor zorgt de gekozen Intel Core i5 processor uit de Ice Lake generatie, de i5-1035G1. Dat is overigens de enige optie voor de Surface Laptop Go, welke uitvoering je verder ook kiest. Dankzij deze quad-core processor reageert de Laptop Go soepel en doet hij niet moeilijk als je meerdere programma’s tegelijk draait en een sloot tabs in de browser hebt openstaan. De gekozen variant heeft weliswaar een wat oudere videokaart, maar voor spelletjes zal je deze laptop hoe dan ook niet overwegen.

Wat enigszins stoort, is dat Microsoft deze laptop introduceert vlak nadat Intel zijn nieuwe 11e generatie Core-processors heeft aangekondigd. Deze Tiger Lake modellen beloven aanzienlijk betere prestaties, ook op grafisch vlak. Het is niet voor het eerst dat Microsoft met een nieuw model komt met een oudere motor.

Prijzig – en peperdure upgrades

Dat schuurt met name, omdat de Surface Laptop Go ondanks zijn ‘instap’ positionering een behoorlijk prijzig apparaat is voor wat hij biedt. Het instapmodel kost afgerond 630 euro, maar daarvoor koop je een 4GB/64GB apparaat met eMMC als opslag in plaats van een echte SSD. Dat is wat ons betreft in 2020 eigenlijk niet te verantwoorden. Microsoft zinspeelt op toepassing in het onderwijs, maar voor de meeste ouders en scholen zullen ‘gewone’ instaplaptops én Chromebooks voor pakweg iets meer dan de helft van de goedkoopste Laptop Go een overtuigender prijsniveau bieden.  

De luxere versies (er zijn drie consumenten en vier zakelijke versies, met respectievelijk Windows 10 S en Windows 10 Pro) hebben aantrekkelijker, maar niet bijster ruime configuraties met 8GB/128GB, 8GB/256GB en 16GB/256GB. Die hebben fors hogere prijzen, te beginnen bij 799 euro. Voor nog eens 128GB extra opslag vraagt Microsoft maar liefst 200 euro meer. Ter vergelijking: zelfs Apple hanteert voor 256GB ‘slechts’ 230 euro meerprijs bij de nieuwste MacBook Air.

Wil je een Laptop Go, dan zou de 8GB/128GB variant de sweet spot zijn, maar er is weinig zoets aan 799 euro voor zo’n configuratie. Voor niet veel meer geld heb je ook een Surface Go 2 – dus de tablet met aanklikbaar toetsenbord – met dezelfde 8GB/128GB, inclusief het apart aan te schaffen toetsenbord. Dat apparaat biedt een aanmerkelijk ruimer, beter beeldscherm, weegt nog een stukje minder in de tas (544 gram zonder toetsenbord), en een Windows Hello camera met gezichtsherkenning. De type-ervaring op de Go 2 is wat ons betreft minder prettig, omdat het toetsenbordje als het niet geheel vlak ligt enigszins kan buigen, waardoor de touchpad niet meer accuraat werkt. Ook is de Pentium in deze versie van de Go 2 een stuk minder krachtig dan de i5 van de Laptop Go. Toch vinden we de Go 2 een aantrekkelijker, veelzijdiger apparaat voor een budget van pakweg 800 euro.

Zakelijk gebruik

Kijken we naar de zakelijke varianten, dan gaat dat nog iets sterker op. De goedkoopste Surface Laptop Go met Windows 10 Pro (en 8GB/128GB) kost ruim 850 euro – het prijsverschil met de Surface Go 2 met m3 processor en LTE-ondersteuning is dermate klein, dat we een onderneming die toch over 5 jaar afschrijft eerder de Go 2 zouden aanraden voor zijn mobiele professionals (de doelgroep die Microsoft uitdrukkelijk noemt voor de Laptop Go). Voor de prijs van de duurste Laptop Go uitvoering, is ook een Surface Laptop 3 met Windows 10 Pro te halen, die afgezien van minder werkgeheugen in elk opzicht een betere werkomgeving biedt.

Onder de streep is de Laptop Go een geslaagde toevoeging aan de Surface-lijn, want hij brengt ontegenzeggelijk de Surface-kwaliteiten naar een nieuw prijspunt – maar de gekozen SKUs weerhouden ons ervan hem zonder meer aan te raden. Had Microsoft de 8GB/128GB-variant met vingerafdrukscanner voor desnoods 699 euro geïntroduceerd, dan was die afweging allicht anders uitgevallen.

Geteste uitvoering: Microsoft Surface Laptop Go 16GB/256GB, Windows 10 Pro

Copyright © 2020 IDG Communications, Inc.