Hoe hyperconverged infrastructure kan helpen om focus op de business te houden

Advertisement

NTT België droeg tot vorig jaar de naam Dimension Data. Inmiddels is het samen met 30 andere bedrijven onder de vlag van NTT Ltd. gebracht, onderdeel van de NTT Group, waar het bedrijf overigens al sinds 2010 deel van uitmaakte. Naast die naamsverandering heeft het nog een andere verandering doorgemaakt: waar Dimension Data meer een integrator was, is NTT België een echte managed service provider, die zich sterk richt op dienstverlening, blueprinted solutions en packaged offerings.

Het bedrijf onderscheidt zich in de markt met een grote eigen staf in België van meer dan 700 medewerkers, waardoor het snel kan schakelen, terwijl het tegelijkertijd als onderdeel van een wereldwijd concern overal ter wereld 24/7 kan leveren. Doordat het bedrijf een volledig dienstenaanbod heeft, van werkplekken tot infrastructuur, mag het zich verheugen in samenwerkingen met tal van grote organisaties. Dat sluit aan bij profiel van NTT Ltd., dat 85% van de Fortune-500 bedrijven tot zijn klantenkring mag rekenen.

Focus op de business

Advertisement

Voor zijn klanten verzorgt NTT consulting services, support services, managed services en technical services. Een klanttraject begint doorgaans met consulting, op basis waarvan het bedrijf designs verzorgt, deze implementeert en indien gewenst beheert. Veel organisaties willen richting de cloud bewegen, of hun infrastructuur automatiseren door middel van software defined omgevingen, maar ook dan hebben ze nog beheer nodig. Dit kan NTT op zich nemen, zodat de IT-afdeling van de klant zich op de business kan focussen. Die business is doorgaans complex. In de optiek van NTT is het logischer dat klanten investeren in mensen met kennis van de business, dan in personeel dat, plastisch verwoord, “het licht moeten aanhouden”. Dat sluit aan bij de ontwikkeling die organisaties doormaken wanneer ze aan de slag gaan met de digitale transformatie. De interne IT-departementen sluiten aan bij agile teams ten bate van de business terwijl voor infrastructuur, inclusief het beheer daarvan, wordt gekeken naar outsourcing.

Dat is mede mogelijk doordat, dankzij de opkomst van software defined infrastructuur, het uitbesteden van het dagelijkse beheer niet alleen eenvoudiger maar ook flexibeler is geworden. NTT biedt blueprinted solutions aan, waarbij een totaaloplossing voor bijvoorbeeld een private cloud kan geleverd worden, die zowel on-prem bij de klant als in een third-party datacenter kan draaien. Dat noemt men bij NTT ook wel een ‘datacenter in a box’, dat naar wens ook met replicatie kan worden uitgevoerd. NTT biedt een Opex-model, waarbij de klant maandelijks betaalt voor de afgenomen diensten. Dat kan zo basaal zijn als ‘hardware as a service’, waarbij de klant het beheer zelf uitvoert, tot compleet ontzorgde, volledige managed service, inclusief licensing en monitoring. Zoals gezegd biedt die optie voor klanten de mogelijkheid zich volledig op de eigen business te focussen. Daarnaast kan NTT in dat geval heldere SLA’s aanbieden zodat de klant exact weet wat hij kan verwachten.

Advertisement

Flexibel meegroeien

Voor de eigenlijke hyperconverged infrastructuur binnen de ‘datacenter in a box’ blueprint valt de keuze vaak op een oplossing van Nutanix, dat als volledig gevirtualiseerd, software defined architectuur voor zowel computer, network als storage grote voordelen biedt voor organisaties die een next-gen datacenter nodig hebben. Het feit dat de Nutanix HCI volledig software defined is, maakt het mogelijk om heel eenvoudig mee te groeien met de behoefte van de klant. Capaciteit toevoegen is met één klik te regelen, een onderscheidend kdenmerk van de oplossingen van Nutanix. Zeker voor organisaties die workloads hebben waarvan de behoefte lastig vooraf te voorspellen is, is dat een groot voordeel. Bijvoorbeeld voor Splunk, veel gebruikt voor het loggen van data uit allerhande omgevingen, is Nutanix een zeer geschikt platform (Nutanix biedt zelfs een oplossing op maat voor Splunk). Voorspellen en ‘what if’ scenario’s draaien is met gevirtualiseerde infrastructuur hoe dan ook eenvoudiger: je kan snel inzicht krijgen of deze volstaat bij de opening van bijvoorbeeld een nieuw filiaal, of dat opschalen nodig is. De infrastructuur kan zo flexibel meegroeien, wat met traditionele 3-tiered of monolithische infrastructuur veel bewerkelijker is. Kortom, met Nutanix heb je geen ‘forklift upgrades’ meer nodig; opschalen is een kwestie van nodes toevoegen.

Ook voor het consolideren van beheer biedt Nutanix voordelen boven klassieke oplossingen. Zo kunnen branch offices middels Nutanix Prism vanuit dezelfde omgeving worden beheerd en indien nodig van resources worden voorzien.

Om die reden kiezen veel grote financiële organisaties momenteel voor Nutanix, waar ze vroeger zouden hebben geopteerd voor monolithische oplossingen. Ook in de financiële sector is er nu veel vraag naar flexibiliteit. Hyperconverged, software defined oplossingen sluiten goed aan bij de transformatie die de sector nu doormaakt. Voor banken en verzekeringen en is het zeer belangrijk dat de omgeving snel kan meeschalen.

Klaar voor de cloud

Een ander voordeel van de overstap naar een software defined infrastructuur is dat de stap naar de cloud eenvoudiger te zetten is, ofwel voor toekomstige workloads, ofwel wanneer de organisatie eraan toe is om af te stappen van on-premise infrastructuur. Nutanix is hier zeer goed op voorbereid. Het is zelfs mogelijk om Nutanix clusters in een public cloud op te zetten. Ook daarvoor kunnen klanten terecht bij NTT, dat zich tegenwoordig ‘cloud champion’ partner van Nutanix mag noemen.

Wilt u meer weten over NTT managed service solutions of hyperconverged infrastructure op basis van Nutanix? Volg dan deze link.

Next read this:

Advertisement