Corona creëert draagvlak voor IoT in de hybrid meeting room

Advertisement
Ronald Huijbregts Sharp

Onlangs publiceerde Huijbregts enige ideeën van Sharp over de rol van technologie in de nabije toekomst, met specifieke aandacht voor de wensen in het post-corona tijdperk. Voor ons aanleiding om het gesprek aan te gaan en hier wat meer over te horen.

Bij Sharp is op global niveau veel veranderd sinds de investeringen door Foxconn, aldus Huijbregts, maar “in de Benelux is de organisatie nog altijd hetzelfde, onderdeel van de EU organisatie”. Veranderingen die ook hier impact hebben zijn bijvoorbeeld de overname van Dynabook – en daarmee het aloude Tohisba laptop dna – en de joint-venture van Sharp en NEC op het vlak van display. Sharp zelf is zich aan het bewegen van pure hardwareleverancier naar dienstverlener, waarbij de focus ligt op het ontwikkelen naar een totaalleverancier op het gebied van managed services, waarbij data-uitwisseling en IoT een belangrijke rol zullen.

Collaboration display

Een goed voorbeeld is het oktober 2019 geïntroduceerde en samen met Microsoft ontwikkelde collaboration display. Dankzij de coronapandemie is er nu veel belangstelling voor oplossingen voor hybride meeting rooms, vertelt Huijbregts: “Bedrijven in de corporate omgeving zijn nu hard bezig met de vraag hoe het kantoor klaar te maken voor de toekomst.” Algemeen wordt dan gedacht aan een situatie waarin mensen aanzienlijk meer vanuit huis werken, ook wanneer de huidige situatie normaliseert. Veel bedrijven zijn zich nu aan het oriënteren op hoe daarmee om te gaan, en het collaboration display kan dan onderdeel van de oplossing zijn.

Advertisement

Dit 70-inch display, dat Sharp in speciale flight cases voor tests ter beschikking stelt, combineert een 4K paneel met een dito webcam, een 4-microfoon array en touchbediening, en kenmerkt zich als platform agnostisch: het werkt met Teams, maar ook met Zoom, Webex of bijvoorbeeld Jabber. Dat is mogelijk doordat het scherm zelf niet over een eigen compute voorziening beschikt; Sharp zet in op laagdrempelige, universele samenwerking met het device van de gebruiker.

8K: nog vooral een paradepaardje

Gevraagd naar de ontwikkelingen op het vlak van 8K, waar Sharp immers een voorloper in de markt is, meldt Huijbregts dat deze resolutie vooralsnog voornamelijk in nichemarkten wordt toegepast, zoals broadcast en surveillance, en de medische sector. Sharp heeft een 8K 120-inch display beschikbaar voor omgevingen waar de gewenste hoge resolutie te kostbaar is om met led op te lossen, maar zoals Huijbregts het samenvat “is 8K momenteel nog vooral een paradepaardje”.

8 meter USB-C

De daarvoor gekozen interface is usb-c, via welke verbinding data voor beeld, netwerk en storage wordt getransporteerd. Desgewenst over een afstand van 8 meter dankzij een door Sharp ontwikkelde optische usb-c kabel, wat vooralsnog een unicum is. Daarmee neemt het bedrijf een belangrijk bezwaar tegen usb-c en Thunderbolt weg: de kabellengte stelt grote beperkingen aan hoe verbinding gemaakt kan worden in bijvoorbeeld een vergaderruimte.

De keuze voor usb-c is weloverwogen: draadloze verbindingen acht Sharp nog niet voldoende veelzijdig, krachtig en betrouwbaar, terwijl usb-c anno 2021 eindelijk zijn belofte vervult van universele standaard. Steeds meer notebooks bieden complete implementaties – dus inclusief opladen en video – waaronder uiteraard de recente Dynabook laptops. De gedachte is dat de gebruiker (eindelijk) niet hoeft na te denken over aansluiten in de meeting room: inprikken en werken is het devies, ongeacht het gebruikte platform.  Huijbregts: “Onafhankelijk onderzoek wijst uit dat mensen gemiddeld 12 minuten kwijt zijn met ‘prutsen met aansluitingen’ voordat een meeting kan beginnen.” Daar valt dus nog een hoop winst te maken.

Advertisement

Het nut van IoT in de vergaderruimte

Het collaboration display werkt met meerdere platforms en dus ook met meerdere cloud-omgevingen. Fundamenteel is de gedachte dat een gebruiker altijd de eigen bestanden bij de hand moet hebben. Daartoe heeft Sharp ook een eigen app ontwikkeld, met de naam Synappx Go. Deze is in Amerika al beschikbaar en moet in maart naar Europa komen. In deze app kunnen gebruikers diverse cloud storage omgevingen samenbrengen en zo toegang hebben tot de eigen bestanden.

Onder de naam Synappx (spreek uit: synapse) brengt Sharp naast Go nog twee toepassingen uit, Workspaces en Meetings. De laatste spreekt redelijk voor zich: een tool om vergaderingen op te zetten met het vergader of collaboration platform naar keuze. De eerste is een interessante combinatie van authenticatie voor en analyse van de vergaderomgeving. Het moet mogelijk worden om middels de nfc-chip in de werk smartphone aan te melden.

De analyse van de omgeving is mogelijk via een reeks IoT sensoren in het display kan het scherm informatie verstrekken over bijvoorbeeld de luchtkwaliteit (o.a. C02, temperatuur, luchtvochtigheid en vluchtige organische stoffen) in de vergaderruimte. Daarmee kunnen weer afgeleide conclusies worden getrokken over ventilatie, een deze dagen niet onbelangrijk onderwerp. Ook moet het met de sensoren mogelijk zijn om te zien hoeveel mensen zich in een ruimte bevinden, en of die wel voldoende afstand kunnen houden. Dat laatste is nadrukkelijk nog toekomstmuziek, maar in combinatie met een intelligente cameratoepassing en de ingebouwde 4K camera zeker mogelijk.

Naast vergaderruimtes ziet Huijbregts ook mogelijkheden voor scholen, waar ventilatie en luchtkwaliteit momenteel vanwege de coronacrisis onderwerp van gesprek zijn. Sharp heeft het tij mee, de kwaliteit van de werkomgeving mag zich om dezelfde reden in meer belangstelling dan ooit verheugen. Het bedrijf heeft een uitgebreide whitepaper opgesteld voor partijen die geïnteresseerd zijn in de bijkomende voordelen van een gezonde vergaderomgeving, waar interessante weetjes in staan. Zoals de wetenschap dat productiviteit afneemt wanneer de omgevingstemperatuur daalt onder de 21 graden en boven de 25 graden. Wie daarover meer wil lezen, kan de whitepaper hier vinden.

Advertisement