BrandPost: Huawei’s Global Connectivity Index 2020 laat zien dat de productiviteit moet worden verhoogd door middel van digitale transformatie.

Advertisement

De coronapandemie heeft een grote impact op de wereldeconomie en heeft de noodzaak van digitalisering aan het licht gebracht, aangezien de wereldwijde economische ontwikkeling een klap heeft gekregen. Hele sectoren, zoals de dienstensector, zijn in een aantal landen gesloten en de kwetsbaarheid van mondiale toeleveringsketens is tevens duidelijk geworden. De pandemie heeft ook aangetoond dat er behoefte is aan digitalisering van zowel de publieke als de private sector, om bedrijfsmodellen aan te passen, de uitbraak het hoofd te bieden en de negatieve effecten ervan te beperken.

Het is duidelijk geworden dat connectiviteit de sleutel is tot zowel economisch als sociaal herstel. Thierry Breton, EU-commissaris voor Interne Markt, benadrukte dit in juli 2020 tijdens zijn toespraak op de Hannover Messe: “Deze crisis heeft aangetoond hoeveel connectiviteitsinfrastructuur essentieel is voor de ondersteuning van Europa’s digitale economie en het herstel daarvan.”

Niet alle economieën zijn er echter in geslaagd om in hetzelfde tempo te transformeren. Voor zijn jaarlijkse Global Connectivity Index (GCI) volgt Huawei sinds 2015 de vooruitgang van 79 economieën bij het implementeren van digitale infrastructuur en mogelijkheden, waarbij het onderzoek doet naar vier kerntechnologieën genaamd ‘enabler-categorieën’ (breedband, cloud, IoT en AI). Deze worden gemeten met 40 GCI-indicatoren.

Advertisement

ICT-investeringen dragen bij aan het economische concurrentievermogen en het herstel van de pandemie.

Voor de editie van 2020 keek het rapport naar de drie GCI-landenclusters Starter, Adopter en Frontrunner, om zo onderscheid te kunnen maken tussen verschillende connectiviteitsniveaus. De resultaten tonen aan dat economieën met hogere GCI-scores een grotere digitale paraatheid hebben, dankzij een volwassen infrastructuur bestaande uit supersnelle breedband- en cloudcapaciteiten, die de impact van de pandemie hebben verminderd. Het rapport laat ook zien dat er een sterke relatie is tussen de GCI-score en het bbp:

  • Investeringen in ICT-infrastructuur correleren met een sterk bbp per hoofd van de bevolking, wat aangeeft dat digitale technologieën de ontwikkeling van geavanceerde factoren voor het vergroten van het economische concurrentievermogen en het herstel van de negatieve effecten van de pandemie versnellen.
  • Investeren in ICT helpt industrieën te digitaliseren en stelt economieën in staat de productiviteit te verhogen.
  • ICT-volwassenheid stimuleert digitale transformatie naar efficiëntiewinst met betrekking tot zeven belangrijke parameters: taken, functies, systemen, organisaties, flexibiliteit, ecosystemen en veerkracht.

Starters dichten de kloof naar digitale leiders.

Een diepe duik in de gegevens van het rapport toont aan dat Starter-landen de kloof met de leidende economieën verkleinen dankzij verbeteringen in breedbanddekking en betaalbaarheid. In de afgelopen vijf jaar verhoogden Starters hun adoptie van mobiel breedband met een factor 2.5, waarbij verschillende landen een dekking van bijna 100% hadden. Voor Frontrunner-landen geldt dat er sprake is van een sterke drang om de IT-uitgaven op peil te houden, en organisaties in zowel Frontrunner- als Adopter-landen geven prioriteit aan IT-budgetten ondanks de pandemie. Al met al laat het rapport zien dat economieën met een hogere ICT-volwassenheid de digitale transformatie kunnen gebruiken om sneller op COVID-19 te reageren, waardoor de negatieve impact op het bbp per hoofd van de bevolking met 50% wordt verminderd.

Europa scoort in de GCI-clusters Frontrunner en Adopter, maar landen moeten meer doen.

Zwitserland scoorde, als het hoogst genoteerde Europese land in het rapport van 2020 (plaats 3 met een score van 81), indrukwekkende cijfers. In alle vier de technologie-enabler-categorieën scoorde Zwitserland ruim boven het gemiddelde, waarmee het nummer drie is in de lijst met koploperlanden, gelijk aan Singapore. Deze landen worden alleen nog overschaduwd door de VS. Deze score wordt onder meer aangedreven door een uitzonderlijke breedbandscore van 101 uit 120 (het gemiddelde over alle clusters is 62) en door sterke prestaties op het gebied van cloud (63), AI (45) en IoT (69). Zwitserland vertoont ook een groot potentieel voor verdere digitalisering met een score van 83 in die categorie, waarbij het land vertrouwt op sterke lokale ervaring en R&D.

Spanje en Portugal, twee andere Europese landen, eindigen beide in de top vijf van de cluster Adopter (met een algemene rangschikking van 23 en 25), elk met een score van 61. De details geven met betrekking tot investeringen in ICT, cloud en beveiliging aanzienlijk lagere cijfers in vergelijking met Zwitserland.  Hoewel beide in alle vier de technologie-enabler-categorieën lager scoren dan Zwitserland, is de score van Spanje en Portugal nog steeds bovengemiddeld (breedband, IoT) of gemiddeld (cloud, AI), wat de twee belangrijkste gebieden identificeert waar beide landen de kloof met de Frontrunner-groep moeten dichten. Met betrekking tot investeringen in 4G/5G, glasvezel- en telecomnetwerken scoren zowel Spanje als Portugal echter aanzienlijk hoger dan Zwitserland, wat de toewijding van de twee landen aantoont om een sterke connectiviteitsfundament te creëren om op voort te bouwen.

Digitalisering moet nu en in de toekomst een topprioriteit zijn.

De cijfers in het GCI-rapport 2020 van Huawei benadrukken dat ICT voorop moet staan in de strategie van elke organisatie, nu en na de pandemie. De afhankelijkheid van hogesnelheidsbreedband voor werken en onderwijs op afstand, neemt toe. Cloud computing en schaalbare infrastructuur, kunstmatige intelligentie en IoT worden uitgerold onder de Forerunner-landen en de toplanden in het Adopter-cluster. Hoewel sommige regeringen zijn begonnen met plannen om enabler-technologieën in hun economieën in te bouwen, is het belangrijk dat alle nationale leiders beseffen dat ze de gereedheid van de digitale infrastructuur van hun land moeten herzien om ICT-strategieën en plannen te ontwikkelen ter versoepeling van de digitale transformatie. De cijfers in dit rapport over 2020 laten zien dat landen met een hogere digitaliseringsvolwassenheid vele malen productiever zijn dan andere economieën. Om het economisch herstel te versnellen tot pre-pandemische niveaus, moeten regeringen overwegen in welke volgorde van productiviteit hun belangrijkste economische sectoren actief zijn en hun economische sectoren door gerichte digitalisering naar een hogere productiviteit brengen.

Geschreven door Mike Bai, Strategy Marketing, Western Europe, Huawei Technologies

Advertisement