Logitech C505 HD webcam review: voordelige keuze voor de thuiswerkplek

Advertisement

Hoewel laptops zonder webcam de uitzondering zijn, is het ingebouwde exemplaar zelden zaligmakend. Met steeds dunnere schermranden is er steeds minder ruimte voor een fatsoenlijke sensor en dito optiek. Hoewel de fabrikanten graag schermen met termen als ‘HD’, hebben de meeste webcams in de praktijk nog altijd 1280×720 pixels, oftewel 0,9 megapixels. 

Nu zegt dat aantal pixels lang niet alles – lichtgevoeligheid en scherpte zijn veel belangrijker, en ook een eigen processor om het geregistreerde beeld te optimaliseren en aan de collaboration software naar keuze aan te leveren kan goede diensten bewijzen. Lang niet iedereen heeft de luxe om in een perfect uitgelichte werkkamer de dag achter de laptop te slijten – tegenlicht van onhandig geplaatste ramen speelt de meesten van ons wel eens parten. Om daar goed mee om te gaan is een hoog dynamisch bereik weer handig.

Logitech kampte net als alle webcamfabrikanten het afgelopen jaar met leveringsproblemen. Inmiddels ziet het zich weer in staat om zelfs nieuwe modellen te introduceren, en stuurde het ons onlangs de C505.

Bekend model

De C505 is een bekende verschijning, want hij lijkt als twee druppels water op de C270. Het enige verschil dat direct zichtbaar is: een iets langere kabel, van 2 meter in plaats van 1,5 meter. Toch is er nog een verschil: de C505 heeft een betere microfoon, die volgens Logitech tot op 3 meter afstand geluid accuraat moet kunnen vastleggen. Bij de C270 is dat beperkt tot de helft. Duiken we in de specificaties, dan zien we nog één verschil: de C505 heeft een iets bredere kijkhoek van 60 graden, versus 55 graden bij de C270. Logisch, als je er ook verder vanaf kan staan of zitten.

Advertisement

Een laatste verschil is de prijs: de C505 is pakweg een tientje duurder dan de C270, al hangt dat erg af van waar je de webcam koopt. Zoals vaker bij Logitech loont het de moeite even rond te kijken. Puur op basis van de specificaties zouden we de C505 adviseren van deze twee.

In de praktijk

De C505 is zoals de meeste webcams een zogeheten HD Video Device, dus drivers zijn niet nodig – inprikken in een vrije usb 2.0 poort volstaat, de camera wordt direct herkend door Windows en de diverse video conferencing toepassingen waarmee we hebben getest. Opmerkelijk genoeg weigert onze Chromacam software wel dienst – met deze software kan je jezelf van een virtuele achtergrond voorzien, als je video conferencing oplossing daar niet in voorziet. Dat is gelukkig steeds minder vaak het geval, maar het komt nog wel voor. Ander minpuntje: de C505 heeft geen ‘hardware shutter’, een duur woord voor een klepje of schuifje om de webcam gegarandeerd te deactiveren. Op laptops is dat in rap tempo een standaardvoorziening aan het worden, en was naar onze mening op deze voor de zakelijke markt bestemde camera geen overbodige luxe geweest. 

Advertisement

We vergeleken de C505 met de camera die naar onze mening nog altijd de onbetwiste top is op webcamgebied, de Logitech Brio, een 4K-webcam van ruim 200 euro. Daar koop je zo vier C505’s voor, dus  het moge duidelijk zijn dat dit geen één op één vergelijking is. De Brio is referentiemateriaal.

Daarnaast gebruikten we diverse laptop webcams en een Sandberg 1080p Windows Hello webcam om de kwaliteit van de C505 enigszins te kunnen duiden.

Over die kwaliteit kunnen we kort zijn: duidelijk beter dan doorsnee laptop webcams, vergelijkbaar met de betere laptop webcams, veel beter dan de Sandberg webcam, maar het niveau van de Brio wordt niet benaderd. Qua scherpte weet de C505 weinig winst te boeken, al doet hij het ondanks zijn 720p resolutie beter dan de 1080p Sandberg, opmerkelijk genoeg. Hij onderscheidt zich met name met helderheid en contrast, en zet in goed tot redelijk verlichte ruimtes een net plaatje neer. Hij blijft bruikbaar als het omgevingslicht afneemt, al is er dan wel sprake van detailverlies in donkere delen van het beeld. Waar hij wat tekort schiet is op kleurregistratie: de kleurweergave is relatief flets en onderverzadigd.

Om alles uit de C505 te halen is het eigenlijk essentieel om een lichtbron direct op het gezicht te laten vallen, bijvoorbeeld met een ‘ring light’ die voor dat doeleinde her en der worden aangeboden. Dat verhoudt zich alleen lastig met een eveneens voor het gezicht geplaatste laptop. 

De audioregistratie van de C505 is in ieder geval prima – onze thuiswerkkamer is niet voldoende groot om de volledige 3 meter te benutten, maar we waren luid en duidelijk verstaanbaar. Dat gold helaas ook voor al het andere geluid in een grote straal, inclusief ons eigen getyp. Het advies blijft dan ook om voor optimaal resultaat een headset te gebruiken, waarmee ongewenste registratie van omgevingsgeluid beter te voorkomen is. Bovendien is er dan geen risico op feedback van geluid uit voor de microfoon geplaatste speakers – en is er ook minder overlast voor huisgenoten.

Voor de vraagprijs is de Logitech C505 een prima keuze, al zouden we werkgevers op zoek naar een echt goede oplossing voor een (semi)permanente thuiswerkplek toch echt aanraden een Brio 4K in overweging te nemen. Bijkomend voordeel van dat model is dat die ook als Windows Hello webcam kan dienstdoen: biometrische beveiliging én gebruiksgemak voor de thuiswerker zijn ook wat waard.

Copyright © 2021 IDG Communications, Inc.

Advertisement